Våra tjänster
Ljusdesign
Ljus är centralt för vår upplevelse av rum och miljöer. Ljusdesign har därför en nyckelroll att i arkitekturen skapa såväl atmosfär som funktionalitet. Genom att förena dagsljusets naturliga flöde med artificiell belysning kan vi forma miljöer som stimulerar våra sinnen och främjar välbefinnandet. Ljuset spelar en central roll i alla våra projekt, ytterst för människorna som vistas i dem. Med ljuset som verktyg kan vi förhöja och lyfta fram det som är viktigt i de miljöer vi gestaltar.
Funktion, estetik och energieffektivitet
Ljusets roll i våra projekt bör vara att stötta och framhäva arkitektur och funktionalitet. En väl gestaltad ljusmiljö främjar hälsa och välbefinnande och tar även hänsyn till aspekter som arbetsmiljö, energiförbrukning, hälsoeffekter och kostnader. Vi utforskar hur ljus samverkar med rummet för att skapa olika upplevelser. Genom att förstå och använda material på ett medvetet sätt kan vi förstärka upplevelsen av rummet omkring oss. I det dagliga arbetet kan det handla om hur en dagsljusöppning placeras i rummet, vilken typ av ytskikt vi väljer att ha på belyst vägg eller hur ett undertak utformas. Att jobba med ljus innebär att kombinera teknik, estetik och funktion.
Processen i ett ljusdesignprojekt
Vi arbetar kostnadsmedvetet, i dialog med dig som beställare och i samarbete med övriga teknikdiscipliner. Vår arbetsprocess innehåller oftast dessa skeden:
- Behovsanalys: Vilka behov ska uppdraget tillgodose, vilka är platsens förutsättningar? Vilken budget har vi att förhålla oss till? Hur kan uppdraget optimeras för att stödja klimatomställningen?
- Belysningskoncept: En bärande idé, utifrån behovsanalys och ljustester för att verifiera idéer. Här ingår också förslag på armaturval, placering och styrning. Konceptet kommuniceras via skisser och beskrivningar.
- Belysningshandlingar: Omfattning och detaljering varierar beroende på projekt, beställarens behov och vilka övriga konsulter som är involverade. Exempel på handlingar som kan ingå är armaturförteckningar, belysningsplaner, tändplaner och detaljskisser.
- Produktion: Vi följer upp och stöttar vid installation för att säkerställa kvaliteten. Vi bistår vid programmering om styrsystem ingår i projektet.
Ljusstyrning – Rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt
Med hjälp av ljusstyrning – att kunna förändra ljuset – kan vi skapa en energieffektiv miljö som är optimerad utifrån de föreliggande behoven. En god ljussättning över dygnet förutsätter en analys av behoven, en grundläggande förståelse för hur dagsljuset beter sig och en inlevelse i hur våra gestaltade miljöer kan komma att användas. Även i projekt utan avancerade styrsystem tar vi fram ett ”styrtänk” – d.v.s. hur vi vill att ljuset ska bete sig över dygnet och året och inte minst vem som ska kunna kontrollera det och varifrån.
Formgivning av armaturer
Ibland uppstår behovet av en armatur som är specifikt utformad för en viss plats. Varje plats har sina unika krav och ljus spelar en central roll för att skapa rätt atmosfär och funktionalitet. Genom åren har vi haft förmånen att formge skräddarsydda armaturer för en rad olika miljöer – från bibliotek och universitetsmiljöer till butiker och restauranger. Vår process bygger på att noggrant förstå varje plats behov och kombinera detta med vår erfarenhet av design och ljussättning. Ofta utgår vi från en befintlig armatur och anpassar den efter ert specifika behov. Vi strävar alltid efter att skapa armaturer som inte bara anpassar sig till platsen – utan som blir en del av dess själ.
”I grund och botten handlar ljusdesign om att skapa upplevelser för människor, oavsett om det handlar om att framhäva en byggnads karaktär, sätta stämningen i ett entrérum eller att förbättra funktionen i en arbetsmiljö.”
Emma Kruuse, ljusdesigner