Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-1
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-2
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-3
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-4
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-5
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-6
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-7
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-8
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-9
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-10
Kulturhuset_Ahrbom_Partner_Foto Johan Eldrot-12

Kulturhuset - Besökscenter


Kulturhuset åter en del av Sergels torg

Kulturhuset Stadsteaterns nya Besökscenter är en del av den omfattande renoveringen av hela Kulturhuset och Teaterhuset som färdigställdes hösten 2020. Projektet, med en total bruttoarea på 72 000 m2, inleddes hösten 2016 med Ahrbom & Partner som ansvariga arkitekter. Genom Besökscenters placering på samma plan som Sergels torg återskapas Peter Celsings ursprungliga idé om Kulturhuset som en del av torget och en utgångspunkt för möten. Besökscenterprojektet har omfattat både ombyggnad och inredning.


En samlad plats

Projekts mål har varit att samla husens och verksamheternas grundläggande funktioner vid Kulturhuset Stadsteaterns nya gemensamma huvudentré från Sergels torg. Vi har tydliggjort entrén och skapat en central plats där man lätt hittar information om vad som händer i huset och där personalen aktivt kan möta besökarna.


Armatur och möbler ritade specifikt för Besökscenter

I Besökscenter möts besökaren av en informationsyta med digitala infoskärmar, sittytor och personal. I det öppna entréplanets östra delar har vi samlat garderobsytor, förvaringsskåp, barnvagnsparkering och publika toaletter. I de västra delarna finns en Kulturhusbutik med biljettkassa och ett café. Förutom hela ombyggnaden och all fast inredning har vi specialritat delar av den lösa inredningen, som en pendelarmatur i mässing, en stol till caféet samt en bänk. Armaturen är inspirerad av plåtarmaturen i Teaterbarens tak, som konstnären Ulrik Samuelssons och Peter Celsing ursprungligen ritade till riksdagsmännens matsal. Caféstolen är inspirerad av bland annat stolen Opera, där kulörerna utgår från Kulturhusets originalfärgsättning. Även bänken, som är en del av butiken, är formgiven med inspiration från Kulturhuset.



Adress: Sergels Torg 5, Stockholm

Uppdrag: Ombyggnad och inredning

Ursprungsarkitekt: Peter Celsing

Byggnadsår: 1974

Ombyggnadsår: 2019-20

Ansvarig: Per Ahrbom

Handläggare: Pernilla Remröd, Clara Lindencrona, Maria Angantyr.

Beställare: Stockholms stad, Fastighetskontoret/Kulturhuset Stadsteatern.

Hyresgäst: Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Ahrbom & Partner Arkitektkontor